Hyötytietoa arkeen, ajankohtaista tietoa elämään
Header_category_patakattila
Piim__juusto_370Takaisin

19.9.2009

Piimäjuusto

Viimeisiä viedään, eli kirjaan vielä tämän herkun taannoisilta elojuhliltamme. Piimäjuusto on takuuvarma ja helppo juhlaruoka, jolla voi yllättää vieraat. Teen piimäjuustoa usein juhliin ja esimerkiksi jouluksi. Erilaisia makuja saa ripottelemalla juustomassaan mausteita ja yrttejä tai vaikka valkosipulia. Viimeksi laitoin persiljaa. Mutta ihan vain suolakin riittää. Kokeile, jos et ole tehnyt! Ohje on Finfoodista.

Muutamia huomioita ja vinkkejä

Tuosta piimästä en ole ihan varma, tarkoitan, että käykö tähän kaikki asidofilus- ja muut ihmepiimät. Olen käyttänyt ihan vain talous- tai kirnupiimää varmuuden vuoksi.

Kattilan tulee olla iso, siihen täytyy mahtua yli neljä litraa. Itse ostin peräti 10 litran kattilan, jolla saa sitten tehtyä kaikenlaisia ruokia isolle porukalle, ja tätä juustoa.

Juustomuottia minulla ei ole, joten olen käyttänyt kauniin pyöreää siivilää muottina. Muotti vuorataan harsolla. Jos harsoa ei ole, olen käyttänyt auki revittyjä suodatinpusseja.

Piimäjuusto

3 l punaista eli täysmaitoa
1 l piimää
3 kananmunaa
1 tl suolaa
(Yrttejä tai muita mausteita)

Riko kananmunien rakenne ja sekoita ne piimän kanssa. Kuumenna maito kattilassa lähes kiehuvaksi. Varo polttamasta pohjaan, eli sekoita välillä. Kun maito on kiehumispisteessä, katkaise liedestä lämpö, ja kaada munapiimä kuumaan maitoon. Älä sekoita, korkeintaan muutama varovainen kierros. Anna kattilan seistä sammutetulla lämpimällä levyllä puolisen tuntia, eli kunnes juustomassa erottuu herasta. Varoitus tässä vaiheessa: koska levy on kuitenkin ollut kuuma, saattaa maito palaa pohjaan, vaikka levy onkin sammutettu (kokemusta on). Voit nostaa kattilan ensin hetkeksi pois levyltä niin, että se hieman jäähtyy.

Juustomassa jää kellumaan kattilan pinnalle. Nostele se reikäkauhalla harsolla tai suodatinpaperilla vuorattuun siivilään tai juustomuottiin. Ripottele väliin aina hieman suolaa ja halutessasi muita mausteita tai yrttejä. Juustomassa tulee aika vähän suhteessa nestemäärään. Suoraan sanottuna tekee pahaa heittää litrakaupalla jäljelle jäänytttä heraa pois. Olen joskus tehnyt siitä sämpylätaikinan, mutta aina ei ehdi. Vinkkinä kuitenkin.

Peittele juustomassa harsolla tai suodatinpusseilla ja aseta päälle tasainen paino. Muista laittaa alusastia, sillä juutosta tippuu vielä desikaupalla nestettä. Anna juuston valua jääkaapissa seuraavan päivään. Kumoa tarjoiluastialle, ja eikun syömään. Sopii hyvin noutopäytään sellaisenaan tai hyvän maalaisleivän päälliseksi. Juusto säilyy jonkun päivän jääkaapissa, arvioni on kaksi tai kolme päivää. Juuston voi halutessaan voidella munalla ja paistaa kauniin ruskeaksi 225-asteisessa uunissa (en ole viitsinyt). Kuvan juusto on tehty kaksinkertaisesta satsista, eli kuudesta litrasta maitoa ja kahdesta piimää.

Reseptin kuvat

Maito_kiehumispisteess__ Kangas Juuston_nosto Juuston_maustaminen Juusto_painojen_kanssa Juusto_lautasella

Kommentoi ..

Jätä viesti:

Syötä kuvan merkit alla olevaan tekstikenttään.
Teksti on merkkikokoriippumatonta.
Voit vaihtaa varmistuskoodin toiseksi klikkaamalla kuvaa.
Päivitä kuva