Hyötytietoa arkeen, ajankohtaista tietoa elämään
Header_category_lomalle
Matkakertomuksia

3.4.2009

Matkakohde Lontoo, Iso-Britannia


Lontoo on ehkä paras shoppailukaupunki, missä olen käynyt. Liekö tähän vaikuttanut myös punnan suhteellisen edullinen kurssi, mutta joka tapauksessa laukut olivat lähtiessä kevyitä ja palatessa painavia. Muuten Lontoo on Lontoo. Minua se ei säväyttänyt superihanaa-asteelle, mutta on ehdottomasti matkakohteeni jatkossakin.

Shoppailu

Harrods, Oxford Street, Bond Street… Mikäli olet kanssani samankaltainen, ja shoppailu on sinulle tärkeää, varaa siihen Lontoossa aikaa. Itse asiassa suurin osa ajastasi. Kaupat löytyvät helposti parilta pääostoskadulta ja lisäksi käyt tietenkin Harrodsilla. Merkeistä tietenkin englantilaiset ovat edullisia (kannattaa esimerkiksi jättää Burberryt ostamatta Suomessa) ja ainakin kevään 2009 kursseilla myös jenkkimerkit, kuten Gant. Lisäksi suosittelen voimakkaasti reissua Burberryn Outletiin Hackneyhin.

http://www.harrods.com   
http://www.oxfordstreet.co.uk/
http://www.bondstreet.co.uk/
http://www.wcities.com/en/record/222,44949/1/record.html (Burberry Outlet)

Ja kun nälkä shoppailureissulla yllättää, syö ehdottomasti Harrodsin pizzeriassa. Itse en ole pizzan ystävä alkuunkaan, Suomessakin tiedän vain yhden ravintolan, josta saa hyvää pizzaa, mutta Harrodsilla se on jotain aivan muuta! Kyseessä on todella gourmet-luokan pizza, ja hintakin on pari kymppiä. Pakko saada -kokemus.

Nähtävyydet

En ole minuuttiaikataululla “pakko-nähdä-kaikki-yhdellä-reissulla” -ihminen, mutta jotain kävimme tietenkin katomassa. Madame Tussaudsin vahakabinetti oli mielenkiintoinen kokemus. Ja tietenkin upea Tower Bridge.  Ulkoilmaihmisenä minusta parasta oli kuitenkin keväinen ilma, Thamesin rannat ja tietenkin Hyde Park. Speakers’ Cornerissa on hauska kuunnella toistensa suuhun huutavia puhujia, joista suurimman osan aiheena oli mikäpä muukaan kuin uskonto.

Mies yritti vierailla myös kuuluisalla Cutty Shark -aluksella, mutta laiva on kiinni ja remontissa vuoteen 2010 saakka. Illastimme myös julkkiskokki Gordon Ramseyn ravintolassa. Kulinaristina täytyy sanoa, että ruoka ei ollut tuon tasoisista ravintoloista mitenkään parhaasta päästä, mutta palvelu – en ole koskaan ollut hemmoteltavana kuten siellä! Huom! Tee ehdottomasti pöytävaraus etukäteen ja varaa myös juhlavat vaatteet, miehelle esimerkiksi vähintään pikkutakki.

http://www.gordonramsay.com/

Muita vinkkejä

Lontoo on mielestäni ystävällisin paikka, missä olen käynyt. Palvelu on uskomattoman kohteliasta joka paikassa, ja ihmiset eivät hymyile vain tippien toivossa, kuten jenkeissä. Lontoossa kannattaa ehdottomasti liikkua julkisilla. Metro- ja bussikartat sekä pysäkkiopastukset kulkuvälineissä ovat niin selkeitä, että tyhmempikin pärjää. Me otimme käyttöömme Oyster cardin, mihin voi ladata haluamansa määrän puntia ja riittää, kun korttia vain vilauttaa lukijoille.

Ihmisiä kaupungissa on tietenkin valtavasti. Varsinkin ostoskaduilla varaudu siis valtavaan ihmismassaan. Matkamme osui maaliskuun puoliväliin ja ilma oli loistava. Aurinko paistoi koko loman ajan, ja yhtenä päivänä pärjäsi jo jopa ilman päällystakkia.

Parasta Lontoossa oli shoppailu.

 

Kirjoittajan profiili
Tiina, 30
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

2.4.2009

Matkakohde Pariisi, Ranska

Matkakohde Pariisi

Toistaiseksi ei ole tullut vastaan upeampaa kuin keväinen Pariisi. Vaikka tieni on vienyt sinne useita kertoja, en kyllästy siihen koskaan. Viimeisin matka Pariisin oli loppukesäinen hääpuvunhakureissu, joka on oma tarinansa. Mutta Pariisi jaksaa sykähdyttää.

Shoppailu

Pariisi on luonnollisesti yksi shoppailijan mekoista. Yksi suurista ostoskaduista on Bulevard Hausmann, jolla sijaitsevat muun muassa kuuluisat tavaratalot Galèries Lafayette ja Printemps. Lisäksi Marais’n alueella on valtavasti pieniä putiikkeja. Champs Elyséen suunnalta löytyvät tietenkin kaikki luksuskaupat, tunnetuimpana hienostokatu avenue Montaigne.

http://www2.galerieslafayette.com/international/goFolder.do?f=home_en&sf=home_en_accueil⟨=en&fontLang=latin
http://departmentstoreparis.printemps.com

Forum des Hallesin kauppakeskittymä sijaitsee kätevästi paikallisliikenteen keskusaseman, Châtelet - les Halles´n tuntumassa. Saman katon alla ovat lähes kaikki suurimpien ketjujen liikkeet. Pariisissa on myös laajoja antiikkikirpputoreja, joilta voi tehdä mielenkiintoisia koru- ja huonekalulöytöjä. Kirpputorit ovat hieman kauempana keskustasta, ja matka taittuu näppärästi metrolla.

Nähtävyydet

Pariisin kävijän täytyy kokea ainakin kerran Eiffel-torni. Joka reissulla en ole jaksanut sinne vaivautua, mutta pari kertaa. Ensimmäisen kerran jälkeen opin karvaasti, että lyhimpään jonoon ei kannata mennä, sillä lyhimmät jonot vievät portaille. Hissijonot ovat pidempiä, mutta vähemmän raskaita.

Riemukaari, Louvre, risteilyt Seinellä, Pompidou… Pariisissa riittää nähtävyyksiä pidemmällekin reissulle. Mutta kuitenkin kaikkein parasta on kuljeskella pitkin katuja, istua kahviloissa ja nauttia punaviinistä ja Café au lait’sta, ostella pieniä matkamuistoja ja maalauksia Seinen rannalla vierivieressä olevista kojuista ja vain hengittää Pariisia.

Muita vinkkejä

Ennen ranskalaisten englanninkielentaito tai paremminkin tahto puhua sitä oli heikko. Nykyään suomalaisten kolmas kotimainen sujuu mielestäni lähes joka paikassa, varsinkin turistien suosimissa kaupoissa. Silti ranskankielen sanakirja on syytä ottaa mukaan, tarkista, että siinä on hyvä ruokasanasto.

Varaa Pariisiin kunnon kävelykengät. Jo pelkästään Louvressa käytäviä riittää kilometritolkulla. Liikkuminen metrolla on suht helppoa ja tietenkin taksia huomattavasti edullisempaa. Mutta kävellen ja taksilla näkee paljon enemmän kuin maan alla.


Kirjoittajan profiili

Tiina, 29
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

2.4.2009

Matkakohde Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhamina on mukava viikonloppukohde. Lentomatka kestää vain puolitoista tuntia, joten jos töiden jälkeen lähtee matkaan, niin ehtii vielä nauttia perjantai-illasta Kööpenhaminassa. Kööpenhamina ei ole maailmanmitassa varsinainen suurkaupunki, mutta riittävän iso kuitenkin, että tekemistä ja nähtävää riittää.

Shoppailu

Kööpenhaminan shoppailun ja illanvieton pääkatu on Euroopan pisin kävelykatu Ströget, joka alkaa raatihuoneenaukiolta ja päätyy Ny Havniin. Shoppailuvimmaan apua löytyy ostoskeskus Magasinista, tavaratalo Illumsista – keskittynyt lähinnä kalliisiin tuotteisiin, ero esimerkiksi Stockmanniin lyö silmille – sekä Sandin ja monen muun tanskalaisen vaatemerkin lippulaivakaupoista.

http://www.illumsbolighus.dk/uk/main.asp

Tanskalainen muotoilu muistuttaa suomalaista, joten designista kiinnostuneelle Ströget ja sen sivukadut ovat paratiisi. Kesäisin Ströget on myös hyvin eloisa paikka, sillä pelimannien lisäksi lähes joka kadunkulmassa on esityksiä, kuten akrobaattishow’ta. Osa niistä on hyvinkin taidokkaita.

Parhaat paikat

Ny Havn oli aiemmin epämääräinen satamajätkien ja hämärien baarien alue, mutta nykyisin siisti ja turvallinen muutaman sadan metrin alue lyhyen kanaalin molemmin puolin. Ny Havnista lähtee vajaan tunnin mittaisia vesibussikiertoajeluja, jotka turistiluonteestaan huolimatta ovat oikeasti hyvä tapa tutustua Kööpenhaminaan, sillä kaupunki on yllättävän merellinen ja siihen parhaiten tutustuu sen monia kanaaleja pitkin.

Ny Havnin rantoja reunustavat lukemattomat ravintolat, mutta suosittelen syömään ja juomaan muualla. Paitsi, että ravintolat ovat yleensä täynnä, palvelu niissä on, toisin kuin Tanskassa yleensä, huonoa. Eikä ruokakaan ole kovin ihmeellistä.

Kööpenhaminalla on oma Kauniaisensa, Fredriksborg, itsenäinen pikkukunta Kööpenhaminan sisällä aivan keskustan tuntumassa. Toisin kuin suomalainen vastineensa, Fredriksborg on nuorekas ja kuhiseva ravintoloiden, kahviloiden ja pikkukauppojen alue.

Kööpenhaminan uudella, ilman kuljettajaa kulkevalla metrolla, pääsee kätevästi keskustasta vapaakaupunki Christianiaan. Vaikka kaupunginosa on siistiytynyt paljon 60- ja 70-luvun hippivuosilta, on se silti rähjäisyydessään ja boheemisuudessaan mielenkiintoinen vierailukohde. Christianialla on myös oma valuuttansa, joka on useimmissa liikkeissä täysin kelpo maksuväline ja jota useimmissa liikkeissä pystyy vaihtamaan kruunuihin. Kolikon reunoja kiertävässä tekstissä vannotaan vapauden nimeen.

Ruotsiin tai Hamletin linnaan

Kööpenhaminaviikonloppuna voi tehdä myös pikavisiitin Ruotsin puolelle Malmöön. Junamatka päärautarautatieasemalta Malmön keskustaan kestää vartin. Junamatka itsessään kaupungit yhdistävää siltaa pitkin Juutinrauman yli on komeine maisemineen jo elämys.

Kööpenhaminasta voi myös matkustaa Tanskan pohjoiseen Helsingborgiin, jonka linna tunnetaan Hamletin linnana. Matka tarinan tapahtumapaikalle kestää vajaan tunnin junalla.

Sunnuntaibrunssilla

Tanskalainen ruoka- ja ravintolakulttuuri on kaksijakoinen. Kööpenhaminaa pidetään Skandinavian kulinaarisena pääkaupunkina ja se onkin totta gourmet-ravintoloiden osalta. Arkiruoka Tanskassa on kuitenkin hyvin toisenlaista ja englantilaista muistuttavaa: makkaraa, paistettuja munia, vaaleaa leipää. Jos siis ei varaudu syömään todella kalliisti, kannattaa hyvän ruokapaikan etsintään varata aikaa. Palvelu on Tanskassa mutkatonta ja ystävällistä.

Sunnuntaiaamupäivän brunssit ovat tanskalainen erikoisuus ja ne kannattaa kokea. Lähes jokainen ravintola tai kahvila tarjoaa niitä. Runsaalla kymmenellä eurolla saa yleensä monipuolisen ja tuhdin aterian. Brunsseilla ilmapiiri on iloinen ja vapaa. Suomalaisesta näkökulmasta on erikoista nähdä eläkeläisrouvien skoolaavan isoja oluttuoppeja jo ennen puoltapäivää.

 

Kirjoittajan profiili

Juhani, 31

Tärkeitä asioita matkalla: hyvä ruoka, kaupunkikeskustat ja niiden aktiviteetit, shoppailu

Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: Rantalomakohteet

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
Kanava

2.4.2009

Matkakohde Venetsia, Italia

Venetsia on kaikkea mitä siitä kirjoitetaan – ihmeellinen, kaunis, romanttinen. Venetsiasta jäi aivan mielettömät muistot, mutta tuskin enää palaan sinne, nyt se on nähty.

Shoppailu

Venetsiassa on tietenkin kansainväliset huippumerkit, mutta se ei ole mikään shoppailukohde. Lisäksi on hyvä huomioida, että koska kaikki tavara tuodaan kauppoihin veneillä, se näkyy myös hinnoissa. Matkamuistona kannattaa tietenkin tuoda venetsialainen naamio. Lisäksi Venetsiassa on huikea valikoima muranolaista lasia eri muodoissa. Venetsiassa aika kannattaa käyttää katuja kulkien, toreilla paikallisia ihmetellen ja merelle tuijotellen.

  
  

Nähtävyydet

Canal Grande eli Venetsian pääkanava on tietenkin oma kokonaisuutensa siltoineen, joista kuuluisin ja kaunein on Rialto. Koko Venetsiassa on yli 400 siltaa. Gondoliajelu kuuluu ehdottomasti pakko kokea -nähtävyyksiin Venetsiassa. Gondoliajelu on huikea kokemus, kun kuski luotsaa venettä ahtaissa kanavissa millin tarkasti. Gondolikuskit ovat Venetsiassa työläisten aatelia, ja kuskiksi pääseekin käytännössä vain suhteilla. Ajelu maksaa noin sata euroa ja kestää vain parikymmentä minuuttia, älä siis pety.

Venetsian tärkein ja kuuluisin nähtävyys on Markuksenkirkko ja Markuksentori. Markuksentorin kesyt pulu tosin taitavat olla vielä kuuluisampia. Jos levität kätesi, olet hetken päästä pulujen peitossa. Vierailimme myös yhdessä Venetsian lukuisista upeista palatseista. Jos matkanne kestää useita päiviä, suosittelen lautta-ajelua Venetsiaa ympäröivässä laguunissa ja poikkeamista sitä ympäröivillä saarilla, kuten Lidossa tai Muranossa.

Muutaman päivän loman pääsääntöisesti vain kiertelimme ympäriinsä kujilla, silloilla ja paikallisten suosimilla campoilla eli aukioilla ja imimme Venetsiaa sisäämme. Tunnelma Venetsiassa on aivan huikea. Hieman ärsyttää turistien valtava määrä kapeilla kujilla, mutta turistina siellä tietenkin itsekin olimme. Paljasjalkaiset venetsialaiset ovat mielenkiintoista porukkaa. Vaikka kaupunki on aivan pikkuruinen, läpimitaltaan muutaman hassun kilometrin, ihmiset saattavat elää koko elämänsä poistumatta omasta sestierestään eli kaupunginosastaan, joita Venetsiassa on kuusi. Saati että he kävisivät mantereen puolella. Paljasjalkaisten venetsialaisten joukko tosin on katoamaan päin, sillä nuoret muuttavat Venetsiasta mantereen puolelle. 

  
  

Muita vinkkejä

Venetsia on siis todella rakennettu veden varaan, ja kaupunki on täynnä kanavia. Venetsiassa liikutaan pienet matkat kävellen pikkuisilla kujilla, sinne ei edes pääse autolla, ja pidemmät matkat vesibusseilla eli vaporettoilla. Venetsia on kukoistuksensa päivät jo elänyt, ja yleisilme on hieman rapistuva. Mutta käsittämättömän kaunis. Venetsian ongelmana ovat saasteet ja valtavat turistivirrat, jotka meinaavat tuhota ja upottaa koko kaupungin.

Olimme Venetsiassa toukokuussa, ja jo silloin kuumuus alkoi hieman ahdistaa ainakin miestä. Venetsiassa ei ole rantoja tai muuta viilentymismahdollisuuksia, joten en suosittele reissua kuumimpaan kesäaikaan. Ruoka ei ollut Venetsian vahvin puoli. Vaikka kaupunki on täynnä ravintoloita, suurin osa tarjoaa samaa ”Turist menua”, eli pastaa ja lasagnea. Ja parempaa italialaista saa ihan vaikka Suomesta. Mutta Venetsiassa olen juonut ehdottomasti elämäni parhaat kahvit!

Mielestäni Venetsia on ehdottomasti pariskuntien kohde. Kaupunki on romanttinen, ja gondoliajelu on kyllä kaikkein mukavinta oman kullan kainalossa. Itse en lähtisi sinne esimerkiksi tyttöjen reissulle. Venetsia on aika pieni kaupunki, joten jo päivän tai parinkin pistäytyminen riittää, muuten kaupunki alkaa hieman toistaa itseään. Mutta ehdottomasti kerran elämässä -kohde!  
  

Kirjoittajan profiili
Tiina, 29
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

2.4.2009

Matkakohde Alanya, Turkki

Upeita vuoristoteitä, aurinkoa, merta ja hyvää ruokaa! Yhdeksänkymmenentuhannen asukkaan kaunis pikkukaupunki kärsii turhaan tusinamatkailumaineestaan. Suurin osa alueella matkaavista turisteista jää suurempaan Antalyaan, jonka laitamilla myös lentokenttä on. Alanya sijaitsee siedettävän bussimatkan päässä, mutta välimatkaa on juuri sen verran, että pahin turistiryysis jää taakse.      

Matkakassan poltto

Tinkiä saa ja pitää, omatunnon mukaan. Hinnoissa on usein reilusti ilmaa. Rannan tuntumassa eli turistirysäytimessä myydään krääsää perinteiseen malliin, mutta jos jotain kannattaa ostaa, se on nahka. Esimerkiksi takkeja voi teettää todella edullisesti. Valmiin vaatteen voi jopa saada mukaan ja maksaa sen koti-Suomessa pankkisiirtolomakkeella, jos matkakassaan ei halua koskea.

Hotelleissa ja kauneussalongeissa tehtävät manikyyrit ja pedikyyrit ovat puoli-ilmaisia, samoin kuin kampaamopalvelut. Paikalliset, etenkin miehet, ovat hyvin huoliteltuja kynsinauhoja myöten. Suomalaisen miehenkin kannattaa ajattaa partansa täällä vanhanaikaisesti. Hammam-kylpylä-kokemus on aivan omanlaisensa. Hammam hierontoineen on ihanan rentouttava kokemus, johon kannattaa varata koko iltapäivä. Sen jälkeen usein on niin raukea, että kunnianhimoisimmat jorausiltamat kannattaa suosiolla aikatauluttaa toiseen päivään.

Nähtävyydet

Nähtävää on rannan tuntumassa, vanhoja linnoituksia, Punainen Torni ja Alanyan venesatama. Historiasta kiinnostuneelle alun perin merirosvojen perustama kylä tarjoaa paljon ja Turkin yhdistäjän Atatürkin perintö on yhä vahvasti läsnä. Maisemat näkee parhaiten mereltä käsin ja erilaisia rannikon kiertäviä laivaretkiä järjestetään päivittäin. Edullisiin laivaretkiin kuuluu usein myös ruokailu ja juomat. Ne pysähtyvät luolilla ja niissä on mahdollisuus päästä uimaan miltei avomerellä. Omat vedet, aurinkovoide ja -lasit sekä päähine kannattaa ottaa mukaan, sillä auringonpaiste on tavallistakin rankempaa merellä.

Alanya on paljon enemmän kuin itse kaupunki ja siksi kannattaakin harkita moottoripyörän, skootterin tai auton vuokraamista. Jo kymmenen kilometrin hurautus vuorille vei vuoristopurojen, metsiköiden ja hauskojen ruokailupaikkojen luokse. Ajokin vuokraus on edullista vakuutuksineenkin. Ajokulttuuri on hyvin erilainen kuin meillä, liikennesäännöt ja -rajoitukset ovat enemmänkin viitteellisiä. Maa on hyvin korruptoitunut ja poliisit kyttäävät silmä kovana turisteja liikenteessä pimeiden sakkojen toivossa. Aja siis maltilla – ja ennen kaikkea, aja ajokunnossa!

Syöminen

Paikalliset osaavat neuvoa myös vuorten rinteille rakennettuihin luksusluokan yltiöromanttisiin ravintoloihin, joissa saat istua kirjaimellisesti vuorenjyrkänteen reunalla ja ruokailla omassa rauhassasi kaupungin levittäytyessä allasi. Arkisemmassa ruokailussa ei kannata langeta ”suomalaiset lihapullat” -myyntikyltteihin, vaan suunnata ravintoloihin, joissa näet paikallisiakin syömässä. Pataruoat ovat hyviä ja lammas usein erinomaista. Ruoka ei yleisesti ottaen ole raskasta ja kasviksia kuten munakoisoa ja tomaattia käytetään runsaasti. Yleisesti ottaen ruoka on halpaa ja sitä halvemmaksi tulee, mitä kauempana olet kaupungin vanhasta keskustasta. Hotelliravintoloissa hinnoissa on takuuvarmasti turistilisää.         

Juo vesi pullotettuna. Turistiripuliin kannattaa kuitenkin varautua ottamalla matkavakuutus, sillä yksityiset terveyskeskukset ja sairaalat ovat Suomen tasoa ja vastaanotolle pääsee nopeasti.         

Muita vinkkejä

Ainakin muutama vuosi sitten Mika Häkkinen ja Nokia olivat vielä maailman kovin juttu, joten varaudu keskustelemaan näistä uupumiseen asti. Räikkösestä ja Nico Rosbergista tosi ollaan varmaan nyt enemmän innostuneita. Suomalaiset ovat muutenkin hyvin siedettyjä, jopa pidettyjä, ehkäpä juuri edellä mainittujen ansiosta.     

Rannat voivat olla hyvinkin täynnä, päivän kuumimpina hetkinä onkin ehkä viisainta jäädä oman residenssin uima-altaalle ja käydä rannalla aamulla. Jos lähdet kauemmas kaupungista, se kannattaa huomioida pukeutumisessa. Bikinitoppinen nainen ja paidaton mies eivät herätä suurta ihastusta huiveihin ja pitkiin hameisiin ja housuihin sonnustautuneissa, turistien kotkotuksiin vähemmän tottuneissa paikallisissa. Muslimimaahan kuitenkin on kyseessä.

Nuorelle, skandinaaviselle naiselle Alanya on varmasti yksin rasittava, mutta mies matkassa hyvä. Tyttöporukalla en lähtisi, ellei tähtäimessä olisi nimenomaan ns. lemmenloma.

 

Kirjoittajan profiili
Pauliina, 31
Tärkeitä asioita matkalla: Paikallinen kulttuuri ja ihmiset, ulkoilma, omatoimisuus, ruoka.  Inhokki: Sikajuhlat Espanjan aurinkorannikolla.

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

2.4.2009

Matkakohde Edinburgh, Skotlanti, Iso-Britannia

Saapuminen Edinburghiin vie jalat alta. Kaupunkia vahtiva Edinburghin linna on kerta kaikkiaan upea. Muuten itse kaupunki on mukava matkakohde, tosin Edinburghin takia en Skotlantiin välttämättä toiste lähde. Mutta linnojen, maaseutumaisemien ja meren takia kyllä.

Shoppailu

Edinburghissa on ihan kohtuulliset shoppailumahdollisuudet, tosin pääsääntöisesti sieltä kannattaa hakea paikallisia ylpeydenaiheita, kuten laadukkaita villahuiveja. Laadukkaat viinit ja shampanjat ovat Skotlannissa huomattavan edullisia, ja viskin ystävät löytävät varmasti uusia elämyksiä. Tuliaiseksi toimme todella hyvää ja ällöttävän makeaa fudgea, eli toffeen oloista namia.

Nähtävyydet

Edinburghissa riittää historiallista nähtävää, mutta pakko nähdä -kohteet ovat linna kruununjalokivineen ja paikalliset pubit. Skotlantilaiset todella viihtyvät pubeissa. He syövät niissä lounaan, ja istuvat töiden jälkeen (usein) iltaa sekä syövät jälleen iltaruoan pubeissa. Pubiruokailu on jopa siinä määrin arkista, että meillä oli vaikeuksia löytää ruokakauppaa ydinkeskustasta.

Mutta parasta matkassa oli ehdottomasti ihanan isäntäparin, ystävämme, jotka olivat muuttaneet työn perässä Edinburghiin, ohella autoreissut ”maalaismaisemiin”. Skotlanti on tunnetusti täynnä linnoja, ja niitä kiersimmekin useita. Pidemmän päälle ne ovat upeimmillaan ulkoapäin, sillä sisältä linnat saattavat olla aika tyhjiä. Linnojen lisäksi maisemat ovat kerta kaikkiaan huikeat. Toisena autopäivänä suuntasimme nokan sisämaahan ja ajoimme Loch Lomond -järvelle maisemareittejä. Seuraavana päivänä taas hakeuduimme meren rantaan ja ajoimme golfin syntypaikkana pidettyyn kuuluisaan St Andrewsin kylään. Paikallinen huippukalaravintola meren rannalla oli maineensa veroinen.

Muita vinkkejä

Skotlantilaisittain puhuttu englanti on aika erilaista, kuin mihin me olemme tottuneet. Menee kyllä päivä tai useampikin, ennen kuin ymmärtäminen alkaa olla edes kohtuullisella tasolla. Paikalliset miehet ovat tulista sorttia, ja en suosittele riidan haastamista tai osallistumista esimerkiksi jalkapallokeskusteluun – varsinkaan jos kannatat eri joukkuetta. Muutenkin vastustajien värien kantaminen vaikka tahattomastikin vaatteissa jalkapallo-ottelun aikaan pubissa ei ole fiksua.

Skotlantilaiset varsinkin nuoret miehet käyttävät kilttejä ihan arkipukeutumisessaan varsinkin pubeissa iltaisin, joten älä hämmästy. Kiltit puetaan lähes kuten meillä farkut, rennosti t-paidan kanssa.

Liikenne on saarella vasemmanpuoleista, joten auton ajamiseen saa todella keskittyä. Mies, jota-ei-missään-tapauksessa-saa-koskaan-neuvoa-autossa, oikein pyysi tarkkaavaista apuani. Maaseudulla tiet ovat älyttömän kapeita ja reunustettu kiviaidoilla. Mitään levennyksiä ei tien ja aidan välissä ole. Ja vastaantulevat bussit ja muut kulkupelit ajavat järkyttävää vauhtia. Eli malttia autoiluun. Mutta auton vuokraaminen on ehdoton. Muuten jää paitsi kaikesta siitä, missä Skotlanti on parhaimmillaan, maisemat, meri ja linnat.

Kirjoittajan profiili
Tiina, 29
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
New_Yorkin_komea_siluetti

29.3.2009

Matkakohde New York, USA

New York, New York! Maailman upein kaupunki, metropoli vailla vertaa. Rakastuin kaupunkiin heti lentokoneen laskeutuessa JFK:lle. Kaikki ystäväni eivät ymmärrä haltioitumistani, mutta iso osa jakaa mielipiteeni. Tässä muutamia vinkkejä New Yorkiin matkaavalle.

Shoppailu

New York on shoppailijan unelma. Sen lisäksi, että kierrät tietenkin kaikki Fift Avenuen liikkeet ja kuuluisan Saksin, suosittelen piipahtamaan Manhattanin suurimmassa outlet-myymälässä, Century21:ssä. Sieltä saa huippusuunnittelijoiden luomuksia huippuhalvalla. Toinen shoppailijan ykköskohde on tietenkin Macy’s. Turistit saavat Macy’s:ltä 11 % alennuksen, eli käy passin kanssa infopisteessä ennen shoppailukierrosta.

http://www.saksfifthavenue.com
http://www.c21stores.com
http://www.macys.com

  
  

Nähtävyydet

Upein kokemus (Macy’s:n ja Century21:n jälkeen) oli Central Park ja Soho. On aivan mieletöntä vain kävellä ympäriinsä ja imeä New Yorkin tunnelmaa. Central Parkin kyljessä on kuuluisa Guggenheimin taidemuseo, Sohossa taas on pieniä taidegallerioita vieri vieressä. Kävimme tietenkin myös muun muassa Empire State Buildingissä, Wall Streetillä, Trump Towerissa, Times Squarella, Rockefeller Centerissa ja Chinatownissa.

Terroristi-iskujen jälkeen käyntiä Vapauden patsaalla on rajoitettu. Lisäksi retki maailman kuuluisimmalle patsaalle kestää lähes koko päivän. Päädyimme ajamaan ilmaisella Staten Island Ferryllä edestakaisin ja ihailimme patsasta lautalta. Takaisin päin tullessa edessä näkyvä New Yorkin profiili on henkeä salpaava.


 

Muita vinkkejä

Metro on nopein tapa liikkua New Yorkissa, tosin kävellenkin ehtii Manhattanilla aika pitkälle. Lisäksi keltaisen taksin saa todella vain kättä heilauttamalla. Paikalliset harrastavat aamupalalla ja lounaalla kävellessä syötävää ruokaa. Kyseessä on todellinen pikaruoka, ja myös tilaus on tehtävä pikavauhtia. Linjalla odottavat kokit hermostuvat heti, jos mietit edes muutamia sekunteja. Mieti siis tilauksesi ennen jonoon menoa. Loistavia illallispaikkoja on luonnollisesti paljon, ja ainakaan maaliskuussa emme tarvinneet pöytävarauksia. Maassa maan tavalla, joten jätä tippiä aina tarjoilijoille, taksikuskeille, ovimiehille ja vastaaville. Sopiva määrä on 10 - 20 % laskun summasta.

New Yorkiin suositellaan usein matkustamaan keväällä tai alkusyksystä. Ilmat ovat tuolloin tietenkin parhaimmillaan, mutta kaupungissa on tuolloin muutama muukin turisti. Meidän reissumme ajoittui maaliskuun alkuun. Ilma oli viileä, muttei mitenkään paha suomalaiselle. Matkan hinta oli tuohon vuodenaikaan huomattavan edullinen (jää enemmän shoppailurahaa) ja kaikkiin nähtävyyksiin pääsi lähes jonottamatta. Suosittelen siis matkaamaan New Yorkiin pahimman turistikauden ulkopuolella.

Parasta New Yorkissa on yksinkertaisesti New Yorkin aistiminen.

  
  

Kirjoittajan profiili
Tiina, 28
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

29.3.2009

Matkakohde Goa, Intia

 Silmänkantamattomiin ulottuva rantaviiva, mausteiset makuelämykset sekä talvimatkaajaa mairittelevat lämpölukemat!

Beachlife

Goalla riittää rantaa maattavaksi tai tallustettavaksi. Valkohiekkaisia ja palmujen reunustamia beachejä löytyy useita turistien kansoittamasta Calangute beachistä mm. rauhallisempiin ja aidompiin postikorttimaisiin Ahswem ja Morjim rantoihin, joille pääsee helposti ja edullisesti paikallisilla taksikyydeillä. Omia kulkuneuvoja ei voi suositella paikallisesta aasialaisittainkin kaaottisesta liikennekulttuurista johtuen. Rantsuista löytyy kaikki tarvittava, sen takaa rannalla veloituksetta aurinkotuoleja tarjoavat Beach shackit, joista löytyy tietenkin myös kurkunkostuketta ja vatsantäytettä moneen makuun. Jos pelkkä makoilu tai lämpöisissä aalloissa pulikointi kyllästyttää, on ainakin vilkkaimmilla rannoilla tarjolla monenlaista aktiviteettia vesiskootterista hierontaan. Relax!

 Nähtävyydet

Goa on siitä mukavan kokoinen paikka, että sen tutkiminen omatoimisesti onnistuu suuremmitta pulmitta ja ilman tuntikausien ajeluita. Mapusa Local markkinat tarjoavat aitoa intialaista markkinatunnelmaa mausteineen, vihanneksineen sekä hedelmineen, kun taas Anjunan hippimarkkinat keräävät paikanpäälle turistit ihastelemaan paikallisten, mutta myös tiibetiläisten sekä alueella asuvan kukkaiskansan eli hippien elämää ja kädentuotoksia. Täällä hinnasta voi tinkiä pois jopa 2/3 ja etenkin aamulla voi tuotteita saada ”morgning price” alennuksella ennen suurimman ruuhkan alkua.
Goalta löytyy runsaasti todella upeita ja katsastamisen arvoisia kirkkoja (täällä suuri osa ihmisistä kristittyjä) ja värikkäitä hindutemppeleitä. Vanhassa Goassa näkyy Portugalilaisten miehittäjien kädenjälki, mausteplantaaseilla pääsee tutustumaan mausteisiin ja niiden kasvatukseen sekä käyttötarkoituksiin. Pohjois-Goalta löytyy myös satoja metrejä korkea vesiputous, jonka yläpuolella kulkee junarata ja alapuolella sijaitsevassa lammessa voi polskutella viileässä vedessä.

Muita vinkkejä

Taksit ovat edullisia ja sellainen kannattaakin vuokrata omaan käyttöön vaikkapa koko päiväksi. Suuri osa kuskeista puhuu hyvää englantia ja ainakin oma kuski toimitti samalla myös matkaoppaan tehtävää. Calangute beachiä paremmat ja laajemmat ravintolavalikoimat löytyvät ainakin muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta Baga beachiltä. Ruoka on todella mahtavaa ja monessa paikassa mausteisuuden määrän voi itse päättää. Lämmin naan-leipä, tardoor-uunin muut herkut sekä vahvat intialaiset maut saavat veden kielelle! Intia on kasvissyöjän paratiisi, sillä vaihtoehtoja löytyy kerrankin taatusti yhtä paljon kuin lihaversioissa. Intialaista viiniä en erityisesti voi suositella, mutta ruuan vahvoista mauista johtuen olut on varsin varteenotettava ruokajuoma. Tarjoilijoille ja muille palveluammatissa toimiville on kohteliasta jättää tippiä noin 10%, mikä älyttömän halvasta hintatasosta johtuen ei ole juurikaan mitään. 

Kirjoittajan profiili
Mirva, 30
Tärkeitä asioita matkalla: Mielenkiintoiset ja erilaiset kulttuurit sekä niihin tutustuminen, lämmin ilmasto, hyvä ruoka, maisemat, uudet elämykset, rentoutuminen ja kiireettömyys.
Ei varsinaisia inhokki- tai suosikkikohteita, avoin uusille kokemuksille ja erilaisille paikoille.

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

28.3.2009

Matkakohde Reykjavik, Islanti

Jälleen maa ja kaupunki, josta on tietynlaiset kuvitelmat ja jotka osoittautuvat osittain vääriksi. Islanti on ehdottomasti vierailun arvoinen, mutta parhaimman maasta saa irti rahalla. Tarkoitan osallistumista erilaisiin retkiin ja hyvän auton vuokraamista.

Shoppailu

Reykjavikin ostoskadulla Laugavegurilla on pieniä suloisia ja todella tyylikkäästi sisustettuja putiikkeja vieri vieressä. Shoppailija siis löytää paljon mielenkiintoista ja hieman erilaista. Vaikka täällä(kin) tuli shoppailtua, luonnonnähtävyydet ovat ykkössijalla Islannissa vieraillessa.

Nähtävyydet

Islannin varmasti tunnetuin nähtävyys on Blue Lagoon -kylpylä. Pulahdimme Blue Lagooniin heti ensimmäisenä. Kylpylä on muotoutunut kuuman lähteen ympärille. Lähde on suuren luonnonaltaan keskellä ja syöksee koko ajan kiehuvaa vettä. Vesi ihanan maitomaista ja sen sanotaan hoitavan ihon ongelmia. Blue Lagoon on upea, mutta itse kaipasin rakennuksilta ja ulkoasulta hieman enemmän luksusta. Tosin tuolloin kylpylään oli suunnitteilla remontti, ja paikka saattaa olla jo houkuttelevampi.

Pidennetyn viikonloppureissun aikana ehdimme nähdä vain vilauksen Islannin upeasta luonnosta. Ajoimme Thingvellirin luonnonpuiston upeiden maisemien halki. Matkasimme mahtavalle Gullfoss-vesiputoukselle, ja kyllä kannatti. Toinen pakko nähdä -nähtävyys on suihkuava kuuma lähde Geysir. Seuraavaan kertaan jäivät ajelut vuorilla ja jäätiköillä, hevossafarit ja muut elämykset, kuten valasretket. Asiat, jotka haluan kokea.

Muita vinkkejä

Vaikka Islanti on käsittääkseni ihan tunnettukin matkailumaa, eivät islantilaiset mielestäni osaa hyödyntää ainutlaatuisia maisemiaan ja luonnonnähtävyyksiään juurikaan. Reykjavik on meren rannalla ja lahden takaa nouseva vuorimaisema on henkeäsalpaava. Silti rantaa mukailevan kadun varrella ei ole edes kahvilaa saati ravintolaa, josta maisemaa voisi ihailla. Turisteille on Reykjavikin ulkopuolella hyvin vähän esimerkiksi ruokapaikkoja tai edes kunnon opasteita. Muutenkin Islannista jäi hieman rähjäinen kuva. Islantilaiset puhuvat hyvin englantia. Ihmiset tosin ovat kuitenkin yllättävän vähäpuheisia ja hymyttömiä, jopa tylyjä. Mutta luonto korvaa ihmisten puutteet tässä maassa.

Auton vuokraaminen Islannissa antaa matkalle suurta lisäarvoa. Ja suosittelen hyvää (ja kallista) maasturia, sillä ajomukavuus islantilaisilla teillä on huomattavasti mukavampaa isolla autolla. Lisäksi Islannissa on paljon alueita, jonne on pääsy kielletty muilla kuin nelivetoisilla isoilla autoilla.

Kirjoittajan profiili
Tiina, 27
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »

28.3.2009

Matkakohde Shanghai, Kiina

 Shanghai oli ensimmäinen kosketukseni itämaiseen kulttuuriin. Kaupunki aiheutti kyllä (positiivisen) kulttuurishokin. Muistot Shanghaista ovat mielettömät, ja suosittelen sitä ehdottomasti matkakohteeksi. Tosin varaudu ennakkoon muutamiin asioihin.

Shoppailu

Parasta huvia Shanghaissa on valtavilla ostostoreilla kiertely ja tinkaaminen. Toreilla myyjät osaavat englantia sen verran, että tinkiminen onnistuu. Varsinkin länsimaalaisille ensiksi annettu hinta on kymmenkertainen kuin mitä tavarasta oikeasti joutuu maksamaan. Oma tinkiminen kannattaa aloittaa alhaalta: jos myyjä sanoo hinnaksi 150 RMB:tä (noin 15 €), anna vastatarjoukseksi 10 RMB:tä (noin 1 €). Myyjä todennäköisesti nauraa sinulle. Usean minuutin tinkimisen jälkeen, olet välissä jo kävellyt pois kojulta myyjän juostessa perääsi, päädytte todennäköisesti 15-30 RMB:hen ja molemmat ovat tyytyväisiä.

Varsinainen ostoskatu keskustassa on nimeltään Nanjing Lu. Kadun varsi on täynnä kauppoja, itse katu katukauppiaita. Joka puolella huudetaan ”watch, bags, dvd:s!”, ja kauppiaat tunkevat todella lähelle. Näiden kauppiaiden tarjouksiin ei kannata lähteä mukaan, tuotteet ovat arvottomia kopioita.

Nähtävyydet

Shanghai on rakentunut Huangpu-joen molemmin puolin. Varsinainen keskustan puoli on nimeltään Puxi, joen toinen puoli on Pudong. Puxissa nähtävää riittää vaikka viikoiksi. Kävelimme heti alkajaisiksi maisemareitti Bundin, joka on Huangpu-jokea myötäilevä rantakatu.

 
 Jim Mao Tower


Pudongin puolella on turisteja varten rakennettu Shanghain maamerkki Pearl Tower, joka on yksi maailman korkeimmista rakennuksista. Kävimme tornissa, mutta eipä tuo kummoinen ollut. Vieressä on toinen korkea maamerkki, Jim Mao Tower. Sen 88. kerroksen ravintola on kokemisen arvoinen.
Perinteistä kiinalaista rakennustyyliä et Shanghaissa näe enää juurikaan kuin puistoissa, jotka ovatkin ehdottomia vierailukohteita. Kiersimme parissakin upeassa puistossa. Shanghaissa hyviä vierailukohteita ovat myös temppelit ja teehuoneet. Tee on Kiinassa kuin viini: eri alueilta tulee erilaisia makuja ja laatuja on halvasta superkalliiseen.

Ruoka

 Shanghaissa tulee syötyä ja kokeiltua erilaisia ruokia, sillä ulkona syöminen on todella edullista. Kiinalaiseen tapaan ravintolassa pöytään tilataan useita eri ruokia, joita kaikki maistelevat. Paikallisten omissa ruokapaikoissa viiden hengen seurue syö valtavan lounaan noin kuudella eurolla. Kadulla olevasta kojusta saa uskomattoman hyvän käsintehdyn nuudeliannoksen 80 sentillä. Samalla voit katsella, miten kauppias loihtii taikinamöykystä hetkessä ohutta nuudelia – käsin. Turisteille suunnatut ravintolat ovat luonnollisesti kalliimpia, lähes länsimaisissa hinnoissa. Kiinalaisen ruoan kanssa tarjotaan aina riisiä ja teetä. Kiinalaista punaviiniä en suosittele edes maistamaan.
Muita vinkkejä

Shanghai on tiettävästi asukasluvultaan maailman toiseksi suurin kaupunki, mikä tarkoittaa, että siellä on valtavasti ihmisiä kaikkialla. Silti siellä on suhteellisen vähän rikollisuutta. Turistin ei tarvitse pelätä laukku- tai taskuvarasta, joskin varovainen on syytä olla aina. Kiinassa ei tunneta henkilökohtaista omaa tilaa, ja jonoissa ollaan vieri vieressä. Jos jätät suomalaiseen tyyliin väliä edelliseen, saattaa kiinalainen tunkeutua rakoon. Kiinalaiset eivät muutenkaan käyttäydy länsimaisten tapojen mukaan, joten kannattaa varautua meistä jopa töykeältä tuntuvaan käytökseen. Esimerkiksi sylkeminen on Kiinassa ihan normaalia, jopa sisällä. Iltaisin lukemattomat kerjäläiset valtaavat keskustan kadut. Paikalliset neuvovat olla katsomatta päin ja varsinkaan antamatta mitään, vaikka todella pahalta tuntuu.

Shanghaissa taksilla ajaminen on niin halpaa, ettei julkisia kannata käyttää kuin pahimpaan ruuhka-aikaan. Kiinalaiset taksikuskit eivät juuri osaa englantia, joten paikat ja osoitteet kannattaa kirjoittaa lapulle kiinalaisin kirjaimin. Moni ei myöskään osaa lukea, joten voit joutua kyselemään useammasta taksista. Varma tapa on mennä läheiseen hotelliin ja pyytää ovimiestä kertomaan määränpääsi kuskille.

Matkustimme Shanghaihin marraskuussa, ja varoitan heti, että ilmasto lähes kuin Suomessa. Eli kylmää. Paikallisilla ei pääsääntöisesti ole taloissaan lämmitystä, mikä hieman laski matkan mukavuusastetta, sillä yövyimme ystäväni jääkylmässä kodissa. Hotelleissa on totta kai länsimaiset standardit myös lämmityksen suhteen. Kesällä taas on kuulemma + 40 astetta. Paras matkustusaika olisi varmasti kevät ja aikaisempi syksy.

Kirjoittajan profiili
Tiina, 27
Tärkeitä asioita matkalla: shoppailu, hyvä ruoka ja viini, maisemat, kävely ympäriinsä ja paikan tunnelma, ei kiinnostu juuri pakko-nähtävyyksistä, yhdessä olo puolison kanssa ja ”pois arjesta -lomailu”
Suosikkikohde: New York
Inhokkikohde: rantaloma turistikohteessa

Näytä lisäkuvat ja kommentoi »
1 [ 2 ]
seuraava