Hyötytietoa arkeen, ajankohtaista tietoa elämään
Autot ja liikenne
Takaisin

22.5.2009

Kuinka auton vahaus onnistuu?

Auton vahaaminen on kaksi kertaa vuodessa hoidettava rutiinityö, joka pitää auton maalipinnan kunnossa. Paras mahdollinen lopputulos saadaan helposti ja nopeasti aikaan oikeilla aineilla ja työvälineillä. Mutta mistä tietää, että auto on uuden vahakerroksen tarpeessa?

Auto pitäisi vahata kaksi kertaa vuodessa, jotta maalipinnan päällä on aina lialta suojaava vahakerros. Vuoden ensimmäinen vahaus tehdään keväällä, ja toinen syksyllä ennen talven haastavia kelejä. Oikean ajankohdan tietämiseksi ei tarvitse kuitenkaan tuijottaa kalenteria.

- Vahapinnan kunnon voi testata helposti itsekin. Jos auton pinta ei tunnu sormen alla liukkaalta, vahapinta on jo kulunut. Toinen keino on kaataa hiukan vettä auton päälle: jos vesi ei helmeile maalipinnalla, on aika vahata, neuvoo Korrekin tuotekehityskemisti Kim Lindqvist.

Oikea vaha maalipinnan mukaan

Oikeanlaisilla aineilla ja välineillä tehtynä vahaaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan onnistuu keneltä tahansa autonomistajalta. Auto pestään huolellisesti ja sen annetaan kuivua ennen vahausta. Kuivattelua ei kannata tehdä aurinkoisessa paikassa, sillä paisteessa auton pelti kuumenee liikaa.

- Joitakin vahoja voi käyttää myös kuumalle pinnalle, mutta kokemus on osoittanut, että hyvän pinnan aikaansaaminen on silloin vaikeampaa ja vaatii enemmän näppäryyttä, Lindqvist sanoo.

Laadukkaan vahan tunnistaa esimerkiksi tunnetusta merkeistä sekä siitä, että pakkauksessa on mukana käyttöohjeet. Auton maalipinnan kunto ratkaisee, millainen vaha sopii juuri omalle autolle, sillä huonokuntoisemmalle maalipinnalle tarvitaan puhdistava vaha.

- Jos maalipinta on kovin kulunut, kaksivaiheinen vahaus on hyvä tapa saada sille kunnolla suojaa. Ensin vahataan kliinerityyppisellä vahalla, joka tasoittaa pahimmat epätasaisuudet, ja sen päälle laitetaan normaali vaha. Kliineriä ei yleensä joudu käyttämään kuin muutaman kerran auton eliniän aikana.

Puhtaat työvälineet apuun

Tie onnistuneeseen vahaukseen löytyy paitsi omalle autolle sopivasta vahasta, myös oikeanlaisten apuvälineiden käytöstä. Monet pitävät vahaamista työläänä urakkana, mutta nykyaikaisilla vahoilla ja välineillä se sujuu helposti.

- Markkinoilla on nykyään tarjolla välineitä esimerkiksi vahan levitykseen sekä kiillottamiseen tarkoitettuja mikrokuituliinoja. Sienen voi myös kiinnittää kädensijaan, mikä helpottaa kiillottamista huomattavasti, Lindqvist kertoo.

Työvälineet kannattaa muistaa pitää puhtaina, jotta niillä saadaan aikaan parempaa jälkeä. Likainen liina voi myös aiheuttaa naarmuja maalipintaan, samoin kuin esimerkiksi paidan napit tai kellon rannekkeet.Artikkelin on tuottanut Berner Oy.

Katso myös

Uusimmat videot