Hyötytietoa arkeen, ajankohtaista tietoa elämään
Arki
Takaisin

17.12.2007

Joulukinkun paisto-ohje

Suomalaiset syövät joka vuosi yhteensä yli kuusi miljoonaa kiloa joulukinkkua. Kinkku on siis jo olennainen osa suomalaista joulunviettoa, joskin sen sijasta saatetaan syödä myös esimerkiksi kalkkunaa tai hanhea.

Kinkun syöminen siirtyi jouluperinteeksi kristinuskon yleistymisen myötä. Sitä ennen Suomessa juhlittiin marraskuun alussa kekriä, jolloin ruokapöydässä oli muun muassa kinkkua. Kekrin ruokalistalta ovat peräisin myös monet juomat, kuten esimerkiksi jouluolut.

Kinkun sulatus

Anna pakastetun kinkun sulaa kylmiössä tai jääkaapissa hitaasti kaikessa rauhassa. Suuren kinkun sulatus voi viedä 3-4 päivää.

Kinkun paisto-ohje

Poista kinkku pakkauksesta. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Laita täysin sulanut kinkku (sisälämpötila n. +10 astetta) ritilälle uunipellin päälle kamarapuoli ylöspäin. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan, ei kuitenkaan luuhun asti. Kypsennä 110-120 asteessa kunnes sisälämpömittari osoittaa 77-80 astetta. Aikaa tähän kuluu 60-80 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan.

Kinkun kuorrutus

Poista kypsästä kinkusta nahka, sivele pinta sinapilla ja ripottele päälle korppujauhoja. Tee halutessasi kinkun pintaan neliöinti ja koristele mausteneilikoilla tai mantelilastuilla. Kuorruta 200 asteessa noin 15 minuuttia.Anna kinkun jäähtyä.

Voit koristella kinkun käärimällä potkan ympärille foliota ja vaikka lahjanarua rusetiksi.

Perinteinen kinkun kastike:

3 dl kinkunpaistolientä (Huomioi liemen suolaisuus!)
1 dl kuohukermaa
3 rkl Maizena tummaa pikasuurustetta

Mittaa kasariin liemi ja kerma, anna kiehahtaa ja ripottele pikasuuruste sekoittaen kiehuvaan liemeen. Anna kiehahtaa ja tarkista kastikkeen paksuus sekä maku. Voit maustaa kastiketta sinapilla, konjakilla tai marjahyytelöillä makusi mukaan.

Omena-Calvadoskastike kinkulle:

3 dl kinkunpaistolientä (Huomioi liemen suolaisuus!)
1 dl kuohukermaa
3 rkl Maizena tummaa pikasuurustetta
0,5 dl omenasosetta tai hilloa
0,25 dl Calvadosta

Mittaa kasariin liemi ja kerma, anna kiehahtaa ja ripottele pikasuuruste sekoittaen kiehuvaan liemeen. Anna kiehahtaa ja tarkista sopiva paksuus. Lisää joukkoon omenasose ja calvados. Sekoita, tarkista maku ja tarjoile.

Dijonnaise-kastike kinkulle:

3 dl kinkunpaistolientä (Huomioi liemen suolaisuus!)
1 dl kuohukermaa
3 rkl Maizena tummaa pikasuurustetta
3 rkl Dijonsinappia
2 rkl mustaherukkahyytelöä

Mittaa kasariin liemi ja kerma, anna kiehahtaa ja ripottele pikasuuruste sekoittaen kiehuvaan liemeen. Anna kiehahtaa ja tarkista sopiva paksuus. Lisää joukkoon sinappi ja hyytelö. Sekoita, tarkista maku ja tarjoile.

Sipulikastike kinkulle:

3 dl kinkunpaistolientä (Huomioi liemen suolaisuus!)
1 dl kuohukermaa
3 rkl Maizena tummaa pikasuurustetta
1 dl paahdettua sipulia

Mittaa kasariin liemi ja kerma, anna kiehahtaa ja ripottele pikasuuruste sekoittaen kiehuvaan liemeen. Anna kiehahtaa ja tarkista sopiva paksuus. Lisää joukkoon paahdettu sipuli. Sekoita, tarkista maku ja tarjoile. 

 

 

Ohjeet: Atria

Katso myös

Uusimmat videot